Én voltam az, aki azt mondta: Jóga? SOHA!

Kacifántos jógatörténetem pár sorban 
(csak akkor olvasd el, ha van időd. Ha sietsz, olvasd el a jobb füleket, meg az órarendet és gyere órára :)

Legelső találkozásom a jógával egy könyv volt anyukám szekrényén. (ahh, na ez is ezzel kezdi - gondolod most). (jó, de most mit csináljak, ha tényleg? Egy narancssárga ruhás, szakállas bácsi volt rajta, és egy kukkot sem értettem belőle. Mondjuk pár hónapja fellapoztam a  könyvet, amiről nem is tudtam, de meglepő módon láttam, hogy az én jegyzeteim vannak benne)
(Ugorjunk.)
Második találkozásom az egyetemen volt (mondom, ugyanaz az unalmas sztori, mint mindenkinél - ismétled magadban) (Mentségemre szóljon, hogy én csak egyetlen egy órán voltam bent, és akkor mondtam azt, hogy soha többet. Sem az oktató, sem a mozgás, sem semmi nem jött be. Gáz.)
És most jön a fordulat, ami meglepően eltér az általános jógatörténetektől. A durva félreértés. 

Ugye, durva féreértés?  

A kezdőlapon írtam, fura véletlenek összjátékának köszönhetem, hogy edző vagyok, és egy durva féreértésnek, hogy jógaoktató. Nulla jógatudással, és három mondat angoltudással a farzsebemben vettem részt az amerikai jógaoktató képzésen, és biztos azt hitték, hogy szerénységemből fakad némaságom, és egyből a gurut láthatták bennem.
Végtelenül szégyeltem magam, és feszültté tett, hogy a semmivel kell képviselnem egy stílust, és akárhány jógaoktató helyen is jártam, vagy workshopon, úgy kellett belőlem harapófogóval kihúzni a stílus nevét amit képviseltem, de azt is csak motyogva mondtam, hogy az a harmadik nap jóga az életemben, amit a jógaoktatóképzésen eltöltök.
Tényleg azzal telt innentől fogva az életem hogy jógaiskolából ki, jógaiskolába be. Workshopról ki, workshopra be. Kerestem a stílust. Az oktatót. Aki elhiteti velem, hogy a jóga jó. Hogy ez valami élvezhető dolog. Az igazság az, hogy leginkább önsanyartgató, agresszív emberekkel találkoztam. Boldoggal, olyannal, aki élvezi, amit csinál nem. Hát... ezekkel nem nagyon akartam azonosulni. 
- Aztán betévedtem az iyengárosokhoz, Répássy Erikához és Veres Mónihoz. Az jót tett. Ott megértettem, mit jelentenek az ászanák szögei, miért fontos mérnöki pontossággal létrehozni azokat. 
- A mentorom Márk Tamás himalájai tradíció szerint oktató jógamester lett, aki az elengedést tanította. Bárminek megörültem, bármitől elkedvtelenedtem, bármit felismertem, egyetlen egy mondatot mondott: engedd el. Ez is jót tett. Azóta is gyakorlom az elengedést. 
- A jógaórák felépítésének mikéntjét Varga Judit vinyasa flow oktatónál értettem meg. Azt hiszem, ő tett pontot az i-re. Ez még mekkora jót tett.
- A felelősséget magam felé pedig Csíki Mariann gyermekjógaoktatónál tapasztaltam meg. Kellett. 

A pedigrém 
Leírom ide is a képzettségeimet, hátha nem volt türelmed a kezdő lapot elolvasni :)
Amerikába kitanultam a Clubbell jógát
Mandala Jógastúdió Gerincjóga, Hatha kezdő, Hatha haladó jógaoktató képzés megadta a kezdő alapot.
Mellette gyorsan letalpaltam a sportoktatóit is.
Varga Judit remekbeszabott vinyasaflow órái, egy 34, majd a 200 órás Vinyasa Flow oktató képzése az Asram Jógastúdióban is ki lett pipálva.
Csíki Mariann legeslegjobb gyerekjóga oktató gyerekjógaoktató képzését is bezsebeltem.
Hozzá egy száz valamennyi órás Kismama Flow és kisbabás jógaoktatói képzést is, ami Mariann és Judit közös projectje.
A másik oldalról ne feledjük: TacFit, Clubbell, Flowfit, CST oktató is vagyok.
Számos jógabemutatókat tartottam a világban Japán, Olaszország, London, idehaza stb. Nem olyan régen érkeztem meg. Mármint magamba.

Azt vallom, nincs üdvözítő jógastílus. Sőt, maga a jóga sem üdvözítő. Ugyanolyan mozgásformának tartom mint bármely másikat. Egy dologban tér el jelentősen más mozgásstílusoktól. Sokkal tudatosabban irányítja a figyelmet a belső történésekre így óhatatlanul mélyebb önismerethez vezet. De ez pusztán a tudatosságon múlik. ha ilyen tudatosan focizol vagy aerobikozol, akkor ott is megtalálhatod azt a belső nyugalmat, amit a jóga tud adni. Máskülönben a jóga is borzalmasan idegesítő tud lenni :D Néha unalmas, máskor vontatott. Utálatos is tud lenni, amikor szembesít a gyengeségeinkkel és a fejben levő korlátainkkal. 


Ha ezt az egészet nem hiszed, járj utána. Megteheted nálam az edzőteremben :D